Прошле недеље, чувена Fujifilm X серија добила је новог вођу: након вишемесечних гласина, лансиран је Fuji X-H1! Осим тога Fuji је представио и нове верзије цине објектива Fujinon 18-55мм Т2.9 и Fujinon 50-135mm Т2.9, који ће бити намењени за X-мount и носиће ознаку MKX (прошле године представљени су исти ови објективи, али за Sony E-mount, и то са ознаком MK).

 

Fuji_X-H1_16-55.jpg

 

Сви досадашњи Fuji X мирорлес фотоапарати са APS-C сензорима померају се за једну лествицу ниже у хијерархији како би направили места за нову перјаницу. По свему судећи, Фуји X-H1 представља златну средину између Fuji X-Т2 и Fuji GFX-50S. Унутрашња база остала је иста као код X-T2 – X-Trans CMOS III  од 24.3MP и процесор X-Processor Pro – али је зато 4К видео доживео унапређење: осим сада већ стандардне UHD резолуције на 30fps, X-H1 снима DCI 4К (4096 x 2160) на 24 fps (максимално трајање DCI 4К видео снимка је 15 минута). Ту није крај унапређењима на пољу видео записа: нова Fuji MILC машина може интерно да снима и F-log, што је први овакав случај у Fujifilm понуди; убачен је нови режим симулације филма – ETERNA – који доноси сведен колорит и пуноћу сенки, што дозвољава доста креативних могућности у пост-продукцији; слоw мотион се снима у Full HD-у на 120 fps (понуђене су брзине од 1/2, 1/4 и 1/5); инсталирана је опција која увећава динамички распон чак 400% (приближно 12 бленди); компресија видеа је двоструко бржа него код X-T2 и стопа битова сада износи 200 Мбпс; коначно, ту је и уграђени микрофон високог квалитета (24 бит/48 kHz). Још један плус за филмаџије је режим Movie Silent Shooting, који се претежно контролише додиром екрана и који искључује употребу контролних точкића, а све у циљу што мање нежељене буке током снимања.

 

Fuji_X-H1.jpg

 

Следећа ставка која издваја Fuji X-H1 од свих осталих Фуји миррорлесс фотоапарата је уграђена стабилизација слике (IBIS). Читав склоп састоји се од три аксијална акцелерометра, три аксијална жиро сензора и специјалног двоструког процесора, који сви заједно изводе приближно 10.000 калкулација у секунди. Стабилизација ради у 5 оса у комбинацији са свим XF и XC објективима, док са одређеним објективима обезбеђује до 5.5 бленди дужу експозицију у односу на препоручену за одређену жижну даљину. Штавише, ту је и нови механизам који умањује микро вибрације произведене од стране механичког затварача. Како би се искористили сви бенефити уграђене стабилизације слике и практично неутралисале све вибрације, корисницима су на располагању електронски затварач, као и електронска предња завесица.

 

Fuji_X-H1_top.jpg

 

Fuji X-H1 може још да се похвали новим режимом Flicker Reduction Mode е и унапређеним алгоритмима аутофокуса. Овај мод пружа стабилну експозицију током рафалног испаљивања чак и код флуоресцентног и живиног светла. Што се тиче фокуса, дошло је до побољшања код детекције фаза за 1.5 бленду (0.5 eV до -1.0 eV), што је подигло прецизност и брзину у условима слабог светла. Такође, дошло је и до битних унапређења код AF-C мода када се ради са већим зумом, што X-H1 чини идеалним код фотографисања брзих мета.

 

Fuji_X-H1_left.jpg

 

Неке од битних карактеристика код GFX-50S и X-T2 инкорпориране су и у X-H1: статусни дисплеј са горње стране дијагонале 1.28″, напредни филтери и режими симулације попут ACROS, односно рафал од 14 fpsс са електронским и 8 fps са механичким затварачем. Добра вест је да је батерија остала иста као и код досадашњих модела – NP-W126С – и пружа аутономију од 310 снимака.

 

Fuji_X-H1_flip_1.jpg

 

Када је у питању дизајн, ситуација је следећа: кућиште је заптивено, израђено од легуре магнезијума, али је зато 25% дебље од оног у које је упакован Fuji X-T2; са задње стране су вишеструко покретљиви touch LCD екран дијагонале 3″ и резолуције 1.040.000 тачака, као и електронско OLED тражило са увећањем од 0.75x (еквивалентно 1.13x) и резолуцијом 3.690.000 тачака – најбоље међу безогледалним фотоапаратима са кроп сензорима; грип је поприлично масиван; на горњој платформи налази се тастер AF-ON, а тастери са задње стране су увећани. Наравно, комуникација са другим уређајима је загарантована захваљујући уграђеним Wi-Fi и Bluetooth 4.0 функцијама.

 

Fuji_X-H1_flip_2.jpg

 

Fuji X-H1 са собом доноси и наменски баттерy грип Fuji VPB-XH1, који је заптивен, у коме стају две додатне батерије и који подиже максимални број испаљивања на 900, док са њим снимање у 4K може да траје до 30 минута.

 

Fuji_X-H1_50-140_+_VPB-XH1.jpg

 

Нови лидер Fuji X серије, Fuji X-H1, доспеће на светско тржиште у марту, а препоручена малопродајна цена за тело биће $1899, док ће комбинација са Fuji VPB-XH1 бустером коштати $2199. Када је реч о објективима Fujinon MKX 18-55мм Т2.9 и Fujinon MKX 50-135mm Т2.9, они излазе на пролеће или лето и њихове цене биће $3999, односно $4299.

Извор: FujiFilm

Scroll to Top